top of page
Αναζήτηση

Εξωτερικά στον συναγερμό



Ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερο κόσμο είναι η ασφάλεια της εξωτερικής περιμέτρου του χώρου μας. Με την εξάπλωση των συστημάτων ασφαλείας το φυσικό επακόλουθο είναι να εξασφαλίσουμε την αποτροπή του επίδοξου διαρρήκτη πριν ακόμα φτάσει να δουλέψει στο εκάστοτε άνοιγμα, πόρτα ή παράθυρο. Πάμε να δούμε τι πρέπει να προσέξουμε για μια σωστή εγκατάσταση.


Μελέτη.

Τ ο Α και το Ω σε μια εγκατάσταση συναγερμού και ειδικά εξωτερικής περιμέτρου είναι μια σωστή μελέτη. Η μελέτη εξασφαλίζει την ισορροπία ανάμεσα στο τρίπτυχο ασφάλεια-κόστος-ψευδοί συναγερμοί. Ένα από τα τρία αν λείπει, η εγκατάσταση είναι ελλιπής και εμείς ως πελάτες δυσαρεστημένοι. Η σωστή επιλογή συσκευής θα επιτρέψει την μακροχρόνια χρήση , οπότε μιλάμε πλέον για επένδυση πάνω στην ασφάλεια του χώρου μας.


Ας δούμε τώρα και τις πλέον διαδεδομένες συσκευές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πως αυτές συμβάλουν στην ασφάλεια μας.


Συσκευές

Υπάρχουν 3 κύριες διαφορετικές συσκευές εξωτερικής περιμέτρου. Οι δέσμες ή beam, το ραντάρ ή ανιχνευτής κίνησης και οι τύπου κουρτίνας. Η κάθε μία προορίζεται για διαφορετική χρήση που καθορίζετε από τον χώρο που θα καλύψει και την εμβέλεια της συσκευής.


1.Δέσμες ή beam.





Αποτελείτε από 2 συσκευές ή αλλιώς 2 στήλες. Η μια είναι ο πομπός που στέλνει 2 έως και 8 υπέρυθρες ακτίνες στον δέκτη και όταν αυτές κοπούν ενεργοποιείτε ο συναγερμός. Λόγο του διαφορετικού ύψους και διαφορετικής εμβέλειας έχουν πολλές και διαφορετικές εφαρμογές. Μπορούμε πχ να βάλουμε μια δέσμη των 40 πόντων ύψος και εμβέλειας μέχρι 5 μέτρα σε ένα μικρό παράθυρο wc. Μπορούμε όμως και να βάλουμε και μια δέσμη 1,20 μέτρα ύψος και 40 μέτρα εμβέλεια σε ένα μπαλκόνι και να καλύψουμε 3 μπαλκονόπορτες σε σειρά.

Η τελευταία λέξη <σε σειρά> είναι και ο περιορισμός της δέσμης καθώς υποχρεωτικά πομπός και δέκτης πρέπει να έχουν οπτική επαφή και να μην έχουν φυσικά ή τεχνητά εμπόδια όπως φυτά ή κολώνες.


Δέσμη τοποθετημένη σε ανοξείδωτο προστατευτικό, σε εργοστάσιο καλύπτοντας την ράμπα εκφόρτωσης.


2.Ραντάρ ή ανιχνευτές κίνησης.





Τα εξωτερικά ραντάρ πχ του οίκου OPTEX έχουν την ίδια λογική λειτουργίας με τα εσωτερικά ραντάρ με επιπλέον τον διπλό αισθητήρα υπέρυθρου και μικροκύματα για τον περιορισμό των ψευδών συναγερμών. Επειδή ακριβώς καλύπτουν πολλά τετραγωνικά πρέπει ο χώρος να είναι όσο το δυνατόν με λιγότερα κινούμενα αντικείμενα.

Δεν ενδείκνυται π.χ. σε ένα μπαλκόνι καθώς ένα πουλί ή τα απλωμένα ρούχα μπορούν να το ενεργοποιήσουν. Αντίθετα είναι ιδανικό σε γκαράζ ή πυλωτές καθώς και πολλά τετραγωνικά καλύπτουμε με μια συσκευή αλλά και έχει αυξημένη ανοσία στα κατοικίδια (PET Immunity).




3.Κουρτίνες






Οι αισθητήρες τύπου κουρτίνας όπως ο παραπάνω του οίκου Satel χρησιμοποιούν την ίδια αρχή λειτουργίας με τα ραντάρ, δηλαδή υπέρυθρες και μικροκύματα με την διαφορά ότι η ακτίνα είναι πολύ στενή πχ 30 εκατοστά. Αυτό τις κάνει ιδανικές για μεμονωμένα ανοίγματα, μπαλκονόπορτα ή παράθυρο με κινούμενα αντικείμενα πχ φυτά ή ρούχα όπως είπαμε.

Και αυτό γιατί η τοποθέτηση τους γίνετε παράλληλα στο άνοιγμα και πρέπει να πλησιάσει το άτομο για να ενεργοποιηθεί ο συναγερμός. Μειώνουμε έτσι κατά πολύ τους ψευδοσυναγερμούς.




Κουρτίνα κάθετη Sirsen Outgate που επιτηρεί 2 ανοίγματα κοντινά σε μπαλκόνι.



Ο συναγερμός προστατεύει, οπότε το επόμενη βήμα είναι η επίβλεψη, οι κάμερες δηλαδή. Ένα ολοκληρωμένο σύστημα συμπληρώνετε από τις κατάλληλες κάμερες ώστε να έχουμε επιτήρηση του χώρου απομακρυσμένα, οπουδήποτε και αν είμαστε, αν ενεργοποιηθεί ο συναγερμός από εξωτερική παραβίαση.


Εξωτερική δέσμη του οίκου OPTEX σε διαμέρισμα, σε συνδυασμό με κάμερα 2mp Full HD σε καταγραφικό για επίβλεψη.




Υπάρχουν στο εμπόριο πολλές διαφορετικές υποκατηγορίες συσκευών από επώνυμους αξιόπιστους οίκους αλλά αυτές οι τρεις είναι οι πλέον διαδεδομένες. Αν σκέφτεστε να επενδύσετε στην αυξημένη ασφάλεια που προσφέρουν οι συσκευές εξωτερικής περιμέτρου, ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας για να σας προτείνουμε την κατάλληλη λύση.



bottom of page