top of page
Αναζήτηση

Tι κάμερα να βάλω;

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μας κάνετε στις συζητήσεις που έχουμε είναι και αυτή: < Θέλω μια-δύο κάμερες αλλά δεν ξέρω τι να βάλω/τι υπάρχουν> Πάμε λοιπόν να ξεδιαλύνουμε το σύννεφο.

Οι ανάγκες μας

Για αρχή πρέπει να καθορίσουμε τις ανάγκες μας. Ο αριθμός των καμερών παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή τύπου κάμερας και θα το εξηγήσουμε παρακάτω. Αμέσως μετά σημαντικό ρόλο παίζει ο χώρος που θα τοποθετηθούν. Είναι σε εσωτερικό προστατευμένο χώρο, σε εξωτερικό ιδιοκτησίας μας ή σε κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας;

Μετά θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα χρειαζόμαστε πρόσβαση από κινητό ή υπολογιστή, αν θα τις βλέπουμε μόνο τοπικά σε οθόνη, αν θα καταγράφουν ή μόνο για ζωντανή μετάδοση.
Τύποι

Οι βασικοί τύποι καμερών που υπάρχουν είναι δύο. Οι αναλογικές και οι ip. Και οι δύο ονομασίες αναφέρονται στον τρόπο μετάδοσης της εικόνας και όχι στον τρόπο που λειτουργούν (αναλογικά ή ψηφιακά) καθώς και οι δύο τύποι καμερών εδώ και αρκετά χρόνια είναι ψηφιακές. Πάντα βέβαια αναφερόμαστε σε ίδιας ανάλυσης κάμερες.


Καταγραφικό ή αλλιώς DVR (Digital Video Recorder) για αναλογικές κάμερες ή NVR (Network Video Recorder) για κάμερες ip του οίκου TVT.


Αναλογικές είναι οι κάμερες που μεταδίδουν το σήμα ενσύρματα μέσω ομοαξονικού καλωδίου τεχνολογίας CCTV.


Στα πλεονεκτήματα τους συγκαταλέγονται :

-H χαμηλότερη τιμή(πάντα με ανάλογες ip)

-H λειτουργία τους (και κατ΄ επέκταση η καταγραφή) ανεξάρτητα αν υπάρχει τοπικό δίκτυο με modem/router ή διακοπή του internet από τον πάροχο.

-H καταγραφή γίνεται αποκλειστικά στο DVR που είναι σε εσωτερικά προστατευμένο χώρο,οπότε ακόμα και αν την βανδαλίσουν την κάμερα το ιστορικό παραμένει για να δούμε τι έχει γίνει.

-Λιγότερη επιβάρυνση της ταχύτητας του δικτύου μας καθώς είναι μια μόνο συσκευή που βγαίνει στο internet,το DVR.

-Τα νέα DVR συνδυάζουν την χρήση και αναλογικών και ip καμερών.Κάμερα κατασκευής Dome ή Turret μπορεί να είναι είτε αναλογική είτε ip.

Μειονεκτήματα είναι:

-H ανάγκη ύπαρξης καταγραφικού(DVR) για την διαχείριση, την καταγραφή ιστορικού και την εποπτεία απομακρυσμένα με κινητό ή υπολογιστή.

-Η τοποθέτηση υποχρεωτικά του καλωδίου CCTV σε κάθε κάμερα.


Οι ip κάμερες μεταφέρουν το σήμα μέσω ethernet καλωδίου ή ασύρματα μέσω π.χ. WiFi.


Πλεονεκτήματα είναι :

-Δουλεύουν και αυτόνομα(δεν χρειάζονται υποχρεωτικά DVR αλλά λειτουργούν και με αυτό).

-Έχουν την δυνατότητα να καταγράφουν και με εσωτερική κάρτα μνήμης εκτός από το DVR.

-Μπορούν να συνδεθούν σε οποιαδήποτε πρίζα δικτύου, εξαλείφοντας την υποχρεωτική τοποθέτηση του CCTV καλωδίου των αναλογικών.

-Επίσης η εφαρμογές τους για χρήση χωρίς καταγραφικού έχουν πλέον πολλά από τα χαρακτηριστικά των καταγραφικών.

Οι ασύρματες χρειάζονται απλά μια τοπική πρίζα για να δουλεύουν.


Οι κάμερες ip-wifi ξεχωρίζουν από την χαρακτηριστική κεραία.


Στα μειονεκτήματα τους τώρα:

-Δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την ύπαρξη modem/router.

- Αν χρησιμοποιηθούν αυτόνομα χωρίς καταγραφικό οι κάρτες μνήμης είναι ακόμα πολύ μικρότερες από τον σκληρό δίσκο και έτσι καταγράφουν λιγότερες μέρες.

- Επίσης αν χρησιμοποιηθούν αυτόνομα χωρίς καταγραφικό και βανδαλιστούν χάνετε και το ιστορικό καθώς οι κάρτες μνήμης τοποθετούνται εσωτερικά της κάμερας.

-Τα NVR(DVR για ip κάμερες) δεν δέχονται καθόλου αναλογικές κάμερες.

-Οι ασύρματες είναι πιο ασταθείς και πιο εύκολα επηρεάζονται από παρεμβολές άλλων συσκευών ή κακόβουλων παρεμβολών.

-Επίσης οι ασύρματες έχουν περιορισμένη εμβέλεια εκτός και αν χρησιμοποιηθούν repeater οπότε αυξάνετε το κόστος.
Κάμερα κατασκευής Bullet μπορεί να είναι είτε αναλογική είτε ip.Όπως φαίνεται και πιο πάνω δεν υπάρχει τέλειο σύστημα αλλά οι ανάγκες μας καθορίζουν τον συνδυασμό που θα τοποθετηθεί. Ας δώσουμε και μερικά παραδείγματα.


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Διαμερίσματος

ΑΝΑΓΚΗ: Μία κάμερα στο σαλόνι ή/και μια στην είσοδο/μπαλκόνι.

ΛΥΣΗ: Εδώ οι ασύρματες ip κάμερες είναι προτεινόμενες λόγω χαμηλής επικινδυνότητας(εσωτερικά στο διαμέρισμα) και χωρίς τοποθέτηση καλωδίωσης.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜονοκατοικίαςΑΝΑΓΚΗ: Tρείς κάμερες περιμετρικά στην αυλή της οικίας και μια εσωτερικά της εισόδου.

ΛΥΣΗ: Τρείς αναλογικές κάμερες για την περίμετρο και μια ip κάμερα για την είσοδο καθώς ακριβώς από πίσω υπήρχε πρίζα δικτύου. Όλες συνεργάζονται με DVR(καταγραφικό) 4 θέσεων.


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Πολυκατοικίας

ΑΝΑΓΚΗ: Δυο κάμερες στην πυλωτή, δύο στην είσοδο εσωτερικά και εξωτερικά και μια στο υπόγειο γκαράζ.

ΛΥΣΗ: Πέντε αναλογικές κάμερες με το καταγραφικό τοποθετημένο σε ασφαλή υπόγειο συνήθως δωμάτιο. Μόνιμη οθόνη για να έχουμε πρόσβαση σε περίπτωση περιστατικού.


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Γραφείου


ΑΝΑΓΚΗ: Μια κάμερα εξωτερικά της εισόδου, μια στον κύριο ισόγειο χώρο και μια στον ημιώροφο.

ΛΥΣΗ: Τρεις ip κάμερες ενσύρματες που συνεργάζονται με NVR (δικτυακό καταγραφικό) για μέγιστη ασφάλεια.

Ελπίζουμε να σας λύσαμε μερικές απορίες. Για μια μελέτη του χώρου σας και οποιαδήποτε απορία μην διστάσετε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας.
Comentarios


bottom of page