top of page
Αναζήτηση

Τέσσερις καινοτομίες στο χώρο της ασφάλειας που θα συζητηθούν


Ρομπότ που ενημερώνει την αστυνομία σε πραγματικό χρόνο σχετικά με κάθε ύποπτη δραστηριότητα στο χώρο εποπτείας του. Κάμερες που προσφέρουν χαρτογράφηση θερμότητας με πολύτιμες πληροφορίες και μπορούν να αξιοποιηθούν από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Συσκευή αναγνώρισης που αξιοποιεί τη βιομετρική τεχνολογία και επαληθεύει την ταυτότητα του χρήστη από τις φλέβες του. Και …εικονικός φράχτης για την προστασία κρατικών συνόρων. Τέσσερις σημαντικές καινοτομίες που βασίζονται στην πιο εξελιγμένη τεχνολογία, υπόσχονται να φέρουν «επανάσταση» στους τομείς ασφαλείας τους οποίους προορίζονται να καλύψουν.


Ρομπότ φρουρός ασφαλείας

Τα ρομπότ δεν κοιμούνται. Δεν ονειρεύονται. Δεν αποκάμνουν, για να ξεκουραστούν από τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας. Και το καλύτερο από όλα για τον «εργοδότη» τους είναι ότι δεν απαιτούν αύξηση μισθού ή στην πραγματικότητα δεν ζητούν την παραμικρή πληρωμή για την όποια υπηρεσία ή εργασία προσφέρουν αγόγγυστα.

Με όλα τα παραπάνω, δεν είναι και δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο ελκυστική ακούγεται η ιδέα της αντικατάστασης των φυσικών φρουρών ασφαλείας με ηλεκτρονικούς φρουρούς.

Η startup εταιρεία Knightscope που έχει την έδρα της στην Silicon Valley αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα ένα ρομπότ το οποίο ονομάζεται «αυτόνομη μηχανή δεδομένων» (“autonomous Data Machine”). Όσον αφορά την όψη του, θυμίζει το ρομπότ R2 D2 του Πόλεμου των Άστρων. Αλλά τα μοντέλα Κ5 και Κ10 είναι κάτι πολύ πιο εξελιγμένα από τα… φανταστικά ρομπότ της εποχής εκείνης, καθώς μπορούν να παράγουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο μέσω ενός δικτύου αισθητήρων. Το Κ5 έχει αναπτυχθεί, έτσι ώστε να δρα σε τεράστιους ανοιχτούς χώρους, ενώ αντίστοιχα το Κ10 σε περιβάλλοντα περιορισμένου χώρου.

Μια κάμερα 360 μοιρών HD δίνει τη δυνατότητα στα ρομπότ Κ5 και Κ10 να λειτουργούν και ως φορητά συστήματα καταγραφής και επιτήρησης. Ένας επιπλέον εξοπλισμός αποτελούμενος από μικρόφωνα, αισθητήρα θερμικής απεικόνισης, αισθητήρα υπέρυθρων, ραντάρ, lidar, αισθητήρες υπερήχων ταχύτητας και απόστασης, αισθητήρα ποιότητας αέρα, και τεχνολογία οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων για σάρωση πινακίδων οχημάτων τα καθιστά πραγματικά υπερόπλα ασφάλειας όπου κι αν τοποθετηθούν για το σκοπό αυτό.

Η εταιρεία Knightscope σημειώνει πως με τη χρήση των ρομπότ της Κ5 ή Κ10 η αστυνομία έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο σχετικά με κάθε ύποπτη δραστηριότητα στο χώρο εποπτείας τους. Ενώ και ο επιχειρηματίας που τα χρησιμοποιεί μπορεί να αναλύει όλα τα ιστορικά δεδομένα προκειμένου να προβλέψει την εκδήλωση πιθανής εγκληματικής δράσης.

Τα ρομπότ της Knightscope μπορούν επίσης να μετρούν τις θερμοκρασιακές αλλαγές στο χώρο και να υπολογίζουν την ταχύτητα μετακίνησης κοντινών αντικειμένων και ανθρώπων. Διαθέτουν νυχτερινή όραση μέσω υπέρυθρης τεχνολογίας και έχουν την ικανότητα να «χτίζουν» τρισδιάστατο χάρτη όλου του γειτνιάζοντος περιβάλλοντος. Στο σχεδιασμό τους υπάρχει και η δυνατότητα να ενσωματώσουν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.

Μπορεί η ασφάλεια να είναι η πιο προφανής εφαρμογή της τεχνολογίας της Knightscope, εντούτοις ο διευθύνων σύμβουλος της startup εταιρείας Santana Li προβλέπει ότι αυτές οι ρομποτικές μονάδες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τα πάντα, από τη λεπτομερή ανάλυση της επισκεψιμότητας στο χώρο ευθύνης τους μέχρι και σε επιθεωρήσεις σε χώρους εργοστασίων.

Χαρτογράφηση θερμότητας

Καινοτομίες όπως η χαρτογράφηση θερμότητας προσφέρουν ήδη κάμερες παρακολούθησης, οι οποίες διαθέτουν εφαρμογές πέρα από αυτές της απλής ασφάλειας. Εάν τα ιστορικά δεδομένα χαρτογράφησης μπορούν να προσφέρουν στους επαγγελματίες της ασφάλειας την ικανότητα να προβλέψουν τα hotspots του εγκλήματος, τότε η τεχνολογία μπορεί να επιτρέψει στους ιδιοκτήτες καταστημάτων λιανικής πώλησης να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους και να παρακολουθούν τη συμπεριφορά των καταναλωτών μπροστά στα ράφια με τα προϊόντα τους.

Ο Steve Russell, ιδρυτής του 3VR, που ιδρύθηκε μέσα στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης της 9ης Σεπτεμβρίου, με στόχο τη σύλληψη τρομοκρατών και άλλων εγκληματιών, εστίασε στη συνέχεια την ανάπτυξη της εφαρμογής της VMS τεχνολογίας για εμπορικούς σκοπούς. «Ενθουσιάστηκα με την ιδέα να αξιοποιήσουμε τα κλειστά κυκλώματα επιτήρησης ως πηγή πληροφοριών» τόνισε ο κ. Russell μιλώντας σχετικά στην ιστοσελίδα Contently.com. «Συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν δέκα εκατομμύρια βιντεοκάμερες στον κόσμο και εάν αν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την υπολογιστική όραση και την αναζήτηση τεχνολογιών, για να ελέγξουμε και να αξιολογήσουμε τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες που καταγράφουν αυτές οι κάμερες, θα ήταν πολύ επωφελές για πολλές διαφορετικές επιχειρήσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες».

Ο Steve Russell ίδρυσε την εταιρεία Prism Skylabs τον Σεπτέμβριο του 2011 με στόχο «να δημιουργήσει προϊόντα software για διάφορες επιχειρηματικές υπηρεσίες βασισμένες στο cloud γύρω από διάφορες υφιστάμενες φυσικές υποδομές».

Η αξιοποίηση των καμερών που είναι εγκατεστημένες σε καταστήματα λιανικής πώλησης ήταν η ιδέα για την ανάπτυξη του VMS. Το VMS συγκεντρώνει τις τεράστιες ποσότητες δεδομένων σχετικά με τις κινήσεις των αγοραστών γύρω από το κατάστημα. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο ιδιοκτήτης μπορεί να καθορίσει τις καλύτερες θέσεις για ορισμένες σειρές προϊόντων.


Βιομετρική σάρωση παλάμης

Η Fujitsu παρουσίασε μια συσκευή αναγνώρισης πολλαπλών παραγόντων που αξιοποιεί τη βιομετρική τεχνολογία και επαληθεύει την ταυτότητα του χρήστη από τις φλέβες του.

Προστατεύοντας την πρόσβαση, τα δεδομένα και τη διαδικασία πληρωμών, η συσκευή Fujitsu PalmSecure ID Match προσφέρει πολύ κρίσιμες υπηρεσίες ασφαλείας σε τομείς που αποθηκεύουν και διαχειρίζονται ευαίσθητα δεδομένα, όπως χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Πρόκειται για μια πολύ πιο ασφαλή διαδικασία πιστοποίησης ταυτότητας από τα συμβατικά μέσα επαλήθευσης κωδικού.

Η τεχνολογία ταυτοποίησης παλάμης-φλέβας ID Match, η οποία συμπληρώνεται από μια συμβατική multi-smart- κάρτα ανάγνωσης με κωδικό pin, περιλαμβάνει έναν αισθητήρα PalmSecure, μια οθόνη αφής και έναν επεξεργαστή με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας ARM.

Η εφαρμογή trueidentity PalmSecure βασίζεται στην τεχνολογία που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου ηλεκτρονικής κάρτας ταυτότητας της Γερμανίας, η οποία πληροί αυστηρούς κανονισμούς για την προστασία των δεδομένων. Η μεταφορά των δεδομένων, καθώς και τα ίδια τα δεδομένα προστατεύονται από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο υψηλότερο τεχνικό επίπεδο, όπως εξηγεί ο ιαπωνικός γίγαντας ηλεκτρονικών ειδών.

Η εν λόγω συσκευή της Fujitsu θα παρουσιαστεί στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Αφρική μέσα στο 2015 και στη συνέχεια θα διανεμηθεί σε όλο τον κόσμο.

Εικονικός φράχτης στα σύνορα Αριζόνας- Μεξικού

Η πολιτεία της Αριζόνα σχεδιάζει να δαπανήσει 30 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ενός «εικονικού φράκτη» με στόχο να ασφαλίσει τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού από την ανεξέλεγκτη δράση των λαθρεμπόρων ναρκωτικών και την ανεμπόδιστη διέλευση των παράνομων μεταναστών.

Το μέτρο, το οποίο το οποίο αποφασίστηκε με οριακή πλειοψηφία στο κρατικό νομοθετικό σώμα της Αριζόνα, λόγω επιφυλάξεων που σχετίζονται με το κόστος αλλά και τη διαφύλαξη της ιδιωτικής ζωής, αναμένεται να συμπεριλάβει τη χρήση τεχνολογίας ραντάρ, βιντεοκαμερών υπέρυθρων ακτινών, καθώς και την κατασκευή 300 πύργων παρακολούθησης που θα επιτηρούν την 350 μιλίων συνοριακή γραμμή μεταξύ της Αριζόνα και του Μεξικού. Μια εταιρεία με έδρα στην πολιτεία της Γιούτα έχει επιφορτιστεί με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, ενώ ήδη έχει δημιουργηθεί μια πειραματική μονάδα στην πρωτεύουσα της Αριζόνα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έχει προταθεί μια «εικονική» λύση φύλαξης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους να έχει κάνει την αρχή σε μια τέτοια επιχείρηση το 2006. Το σχέδιο SBInet, όπως είχε ονομαστεί, αναμενόταν να ολοκληρωθεί το 2011, αλλά συνάντησε πολλά τεχνικά προβλήματα. Για παράδειγμα, οι αισθητήρες που χρησιμοποιήθηκαν αδυνατούσαν να διακρίνουν τα δέντρα από τους ανθρώπους σε συνθήκες ανέμου, ενώ και η αναμετάδοση των δεδομένων ήταν αργή. Έτσι, το έργο εγκαταλείφθηκε επίσημα το 2013.

Κανένας δεν εκπλήσσεται, λοιπόν, από το γεγονός ότι παρόμοιες προσπάθειες το 1998 και το 2005 ματαιώθηκαν, όταν οι τεχνολογίες επιτήρησης ήταν λιγότερο προηγμένες, καθώς μόλις το 1% των σημάτων συναγερμού οδήγησε σε συλλήψεις!

Οι φορολογούμενοι της Αριζόνα ελπίζουν για μια καλύτερη απόδοση των φόρων που καταβάλλουν στο ομοσπονδιακό κράτος. Με βάση στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, έχουν δαπανηθεί 1 δισ. δολάρια για ένα σύστημα που προστατεύει μόνο 53 μίλια συνόρων. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν προβλέπεται να ρίξουν… λευκή πετσέτα, καθώς υπάρχει ήδη βούληση για επένδυση 750 εκατ. δολαρίων στο εναλλακτικό σχέδιο που ονομάζεται “lntegrated Fixed Towers” – IFT (ενοποιημένοι σταθεροί πύργοι).

Το σχέδιο προβλέπει τη χρήση αισθητήρων που θα υποστηρίζονται από εννέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone), τα οποία είναι εξοπλισμένα με ραντάρ, επτά βιντεοκάμερες, έναν αισθητήρα υπέρυθρων ακτίνων και ισχυρό zoom. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα χρησιμοποιηθούν, το καθένα κόστους 20 εκατομμυρίων δολαρίων, μπορούν να ανιχνεύσουν ανθρώπους και οχήματα, από ύψος 6.000 μέτρων.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές κυβερνητικές πηγές, ο αναθεωρημένος εικονικός φράχτης θα πρέπει να εντοπίζει μεταξύ 70% έως 80% των «εισβολέων» κατά μήκος των συνόρων, μειώνοντας την ανάγκη για τόσους πολλούς συνοριακούς φρουρούς. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Ομπάμα το 2011 είχε μπλοκάρει ένα αντίστοιχο έργο εικονικού φράχτη ύψους 1 δισ. δολαρίων. πυγη http://securityreport.gr/

bottom of page